Az oldalainkba ágyazott Google Adwords kódja marketing célokra, valamint a Google Analytics kódja a látogatottság méréséhez sütiket használ.

Adatkezelési szabályzat Elfogadom!

Eozin Magazin

hu

20 éves a pécsi világörökség, Sopianae ókeresztény temetője

Szerző: Halász Kinga

Pécs egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága tavaly decemberben jubilált. Az UNESCO Világörökség Bizottsága 20 éve vette fel a Világörökség Jegyzékbe Pécs (Sopianae) ókeresztény temetőjét kulturális örökség kategóriában.

A pécsi belvárosban feltárt leletegyüttes különlegessége abban rejlik, hogy építészetében és falfestészetében rendkívül sokoldalúan és összetetten szemlélteti a Római Birodalom északi és nyugati provinciáinak korakeresztény temetkezési építészetét és művészetét.

 

Az elmúlt 20 évben Pécs egyik legnépszerűbb turisztikai attrakciói lettek a világörökségi helyszínek, az üzemeltető Zsolnay Örökségkezelő NKft. adatai szerint 125 országból érkeztek turisták a világ minden tájáról. 2007 óta több mint 600 ezer látogató kereste fel az ókeresztény sírkamrákat, temetői helyszíneket.

 

A Cella Septichora Látogatóközpont – mely Bachmann Zoltán tervei alapján készült – 2007 óta fogja össze egyetlen, 1800 négyzetméteres komplexumba a Dóm tér alatt nyugvó késő római kori temetői emlékeket, sírkamrákat. A Látogatóközpont nemcsak turisztikai attrakcióként, hanem programok helyszíneként is sok élményt nyújt a látogatóknak. Kiállítások, irodalmi estek, könyvbemutatók, koncertek, balettelőadások, szakmai konferenciák és sok pécsi pár esküvői szertartása is zajlott ebben a különleges hétkaréjos térben. A Kulturális Örökség Napjai minden évben különösen sok látogatót vonz ide, a Zsolnay Fényfesztivál pedig látványos fényfestéssel értelmezi újra ezt a sokat látott helyszínt.

 

2015-ben az Értékes Pécs pályázat eredményeként a Cella Septichora Látogatóközpont a mai kor igényeinek megfelelő infokommunikációs eszközparkkal bővült, továbbá 3D animációk, filmek, makettek teszik könnyebben értelmezhetővé az ókeresztény temető emlékeit.

 

https://www.pecsorokseg.hu

Halász Kinga