Az oldalainkba ágyazott Google Adwords kódja marketing célokra, valamint a Google Analytics kódja a látogatottság méréséhez sütiket használ.

Adatkezelési szabályzat Elfogadom!

Eozin Magazin

hu

A költészet rock’n’roll-ja

Szerző: Méhes Károly

Pécs a magyarországi slam poetry egyik fellegvárának számít, ezért is öröm, hogy a Sopianae Slam Poetry Klub otthonává vált a Művészetek és Irodalom Háza.

Egy ösztönös, kicsit kaotikus és önkereső műfajként határozzák meg művelői a slam poetryt, ami Pécsett az utóbbi évtizedben szép karriert futott be. 2012-től működik a klub, nagyjából ugyanolyan menetrend szerint zajlanak a programjaik, csak változó helyszíneken.

 

Kövér András, az események fő szervezője és ceremóniamestere azt tartja fontosnak, hogy nagyon szabad estekről van szó, ahol gyakorlatilag bárki megmutatkozhat. Jellemző, hogy eddig még senkit nem zavartak le a színpadról, noha azért akadt olyan, aki megérdemelte volna.

 

Hetesi Julcsi, aki már szakdolgozatát, most meg doktoriját írja a slam poetry térnyeréséről, úgy véli, hogy nagyon sok felé kitekintenek a slammelők, hiszen az egész kicsit színház, kicsit stand up, kicsit irodalom – de egyik sem tisztán. Két dolog kell hozzá: saját szöveg és önálló előadás.

 

Kövér András saját bejáratú definíciója szerint a költészetben ez a rock’n’roll.

 

A jó slammer legfőbb ismérve, hogy hatást ér el és energiát ad át abban az adott pillanatban. Ez utóbbi azért fontos, mert itt nem feltétlenül az örökkévalóság számára készülnek a produkciók, noha nagyon sok fent van az interneten. De az például beszédes, hogy amikor egy nagy kiadó slam poetry könyvsorozatot próbált kiadni, a második kötet után lekerült a napirendről – ez nem a csöndes olvasgatásról szól. A „hivatalos irodalom” sem egyéges a megítélésében, sokan szimpatizálnak vele, míg másoik elutasítják.

 

A Csinos, a TiTiTá, majd a Nappali és a világjárvány alatti kényszerű leállást meg-megszakító Zöld Folt Közösségi kert után jött az ötlet, hogy a legyen a pécsi estek főhadiszállása a Művészetek és Irodalom Háza. A 2021-es PécsLit fesztiválon nagy sikere volt a – többek között - Simon Márton vendégszereplésével tartott slam poetry showcase-nek, február óta pedig folyamatosan telt házzal működnek a klubok. A tavaszi szezonban még május 25-én lesz egy estjük, de a kölcsönös megelégedésre való tekintettel, minden valószínűséggel ősszel folytatódik majd a sorozat a MIH-ben.

Méhes Károly

Támogatók