Az oldalainkba ágyazott Google Adwords kódja marketing célokra, valamint a Google Analytics kódja a látogatottság méréséhez sütiket használ.

Adatkezelési szabályzat Elfogadom!

Eozin Magazin

hu

Áramló művészet

Szerző: Méhes Károly

Negyedik állomásához érkezik a nagyszabású nemzetközi kiállítás a Kunst am Strom. Ulm (D), Schallaburg (A) és Kassa (SK) után jön Pécsre jön a tárlat, ami 2022. március 17-én nyílik meg a Pécsi Galériában.

A Kunst am Strom (jelentése nagyjából: A művészet áramában), amely Duna-menti országok képzőművészeinek munkáiból és az ugyaninnen származó írók szövegeiből állt össze, eredetileg is korunk olyan égető kérdéseire próbált választ keresni, mint a küszöbön álló klímakatasztrófa. Ám azóta még inkább megváltozott a régió, sőt az egész világ helyzete. Mire a Kunst am Strom első, bemutatkozó kiállítása 2020. júliusában Ulmban megnyílhatott, márt túl voltunk a világjárvány első hullámán és sokkján – amit aztán követtek az újabb és újabb hullámok. Mire 2022 tavaszán Pécsre ér, Európa keleti felében háború dúl, ki tudja, miféle kimenettel.

 

A szervezők úgy vélték: a Duna-mente oly gazdag történelmi és művészeti hagyományokkal bír, hogy ezekben a súlyos kérdésekben is jönnek majd izgalmas és művészileg innovatív válaszok a régió alkotóitól; sokfélék, mint maga a Németországtól Bulgáriáig terjedő terület.  Ezt az eredményt tárja a nézők elé a kiállítás.

 

Az egyes országok kurátorai két-három művésztől válogattak be műveket az anyagba, főképp két generációra koncentrálva: olyanokra, akik még megélték a Európa megosztottságát, a Vasfüggöny létét, és a náluk jóval fiatalabbakra, akik már az egyesült Európában születtek és nőttek művésszé.

 

A Swantje Volkmann és Méhes Márton által kigondolt kiállításnak szoros pécsi kötődései vannak: a magyar kurátor Somody Péter festőművész, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának professzora, aki egyben az egyik magyar kiállító Imreh Sándor és Pertics Flóra mellett. A művekhez választott szövegek szerzői pedig – két kivételtől eltekintve – a Pécsi Íróprogramban részt vett szerzőktől származik.

 

A Kunst am Strom kiállítás április 10-ig marad Pécsett, majd tovább költözik a zágrábi Magyar Kulturális Intézetbe, onnan pedig Temesvárra, Újvidékre és végül Szófiába.

 

20200702-111152

 

Pertics Flóra művei

 

Petrics Flóra művei

 

Méhes Károly