Az oldalainkba ágyazott Google Adwords kódja marketing célokra, valamint a Google Analytics kódja a látogatottság méréséhez sütiket használ.

Adatkezelési szabályzat Elfogadom!

Eozin Magazin

hu

Tovább tágul az Űr az m21-ben

Szerző: Méhes Károly

Egy hónappal hosszabbították meg az m21 Galériában látható, már eddig is roppant népszerű kiállítást. Fekete Vali, a ZSÖK Galéria Divízió vezetője beszélt a miértekről.

Amolyan "kulisszatitokként": mennyire lehet előre sejteni-érezni egy-egy kiállítás fogadtatását, népszerűségét?

Természetesen mindig benne van egy kicsit egy ismeretlen faktor, azzal kapcsolatban, hogyan reagál a közönség. De azért a kiállítás témája, címe, a kiállító alkotók neve mind-mind olyan elemei a tervezésnek, amelyek alapján prognosztizálható az érdeklődés. Persze manapság mindez nagyon kevés, ha nincs mellette olyan tervezett marketing, amely a felfokozott "médiazajban", amely körülvesz minket, láthatóvá teszi a kiállítást.

 

Amióta átvette a ZSÖK kiállításainak szervezését-irányítását, ez a tárlat hol helyezkedik el a képzeletbeli "sikerlistán"? 

Jelenleg az első helyen van, de ott vannak mellette olyan kiállítások is mint a Lucien Hervé és Rodolf Hervé kiállítás, Az emlékezés formái, a Fiesta Gráfika, vagy A test ördöge. 

 

Az Űr-kiállítás mibe talált bele, mitől ilyen népszerű?

A kiállítás tematikája, az űr, nemcsak az utóbbi 60 évben vonzó, hiszen az égitestek, amelyeket a Földről észlelünk, mindig erőteljesen befolyásolták a gondolkodásunkat, a világképünket, a vallásainkat. Amióta pedig megtörtént az első sikeres űrrepülés és ember járt a Holdon - vagyis bizonyos szempontból elérhetővé vált mindaz, ami addig elsősorban az emberek megfigyeléseire és fantáziájára épült –, különösen érdekesnek mondható ez a téma: legyen az sci-fi irodalom, film, vagy akár képzőművészet. Ebben a kiállításban pedig nem csak az űrkorszak kezdetén alkotó nagy nevek munkái láthatók, de olyan kortárs művészeké is, akik alkotói intenciójukban a tudomány és művészet határán járnak. Vagyis erre a kiállításra - és ez is volt a szándékunk- nemcsak a képzőművészet iránt érdeklődőket várjuk, hanem mindazokat, akiket érdekel - akár tudományos szempontból - az űr és a világegyetem.

 

Az egy hónapos hosszabbítás mit jelent: lesznek-e újabb programok, meglepetések?

A szeptemberi hosszabbítás miatt elsősorban az iskolák számára szerettük volna megtekinthetővé tenni a kiállítást. De nemcsak osztályfőnöki vagy rajzóra keretében, hiszen ez a kiállítás remek lehetőséget nyújt reál tárgyak élményalapú oktatására: a "passzív ruha" felpróbálásával a saját testünkön tapasztalhatjuk meg, mit jelent a 2g nyomás vagy milyen erőt fejthet ki ránk a gravitáció - vagyis segít megismerkedni a fizika törvényszerűségével.

Tanúi lehetünk, hogy a napszonda jelei hogyan alakíthatók át hallható és látható jelekké. Találkozhatunk a Turing-gép fogalmával. Földrajzóra keretében pedig számtalan csillagászati ismeretünket gazdagíthatjuk szaktanári tárlatvezetéssel.

Várjuk az iskolás csoportok bejelentkezését a Pécsi Galériák múzeumpedagógia programjára, a Kortárs Juniorra is, amely interaktív feladatokon keresztül árnyalja a kiállításélményt.

De programokkal is készülünk: a Zsolnay Negyed Éjszakáján, Százados László és meglepetésvendége tartanak tárlatvezetést. A kiállítás finisszázsa pedig igazi ünnep lesz: Alföldi Róbert tárlatvezetése a kiállító művészek és Százados László kurátor közreműködésével.

Méhes Károly

Támogatók