Az oldalainkba ágyazott Google Adwords kódja marketing célokra, valamint a Google Analytics kódja a látogatottság méréséhez sütiket használ.

Adatkezelési szabályzat Elfogadom!

Eozin Magazin

hu

Zsolnay kandalló a Budavári Palotában

Szerző: Méhes Károly

Már a nagyközönség számára is megtekinthető a korhűn rekonstruált Szent István terem! A Zsolnay Porcelánmanufaktúra, ahogy a múltban, úgy napjainkban is újra alkotta a teremben található Árpád-házi királyportrékat, valamint a II. világháború alatt megsemmisült kandalló pontos mását. Bachar Najari a Zsolnay gyár tulajdonosa mutatja be az előkészítés és a gyártás kulisszatitkait.

Megtisztelő, hogy a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra szakmai tudásával, hozzájárulhatott egy ilyen komoly volumenű történelmi projekthez, mint a Szent István terem rekonstrukciója.

A kandalló a Budavári Palota Szent István termének legmeghatározóbb eleme, mely több mint 4,5 méter magas és 2,5 méter széles alkotás.

A Zsolnay manufaktúra szakemberei öt év alatt készítették el az eredeti alkotás hű mását. Magyarország legnagyobb kandallója 120 féle elemből és összesen 611 darabból áll.

Komoly szakmai tudással rendelkező kollégáink felkészülten álltak neki a feladat előkészítő szakaszának, melyet egy alapos kutatási fázis előzött meg.  Az első év a színek, anyagok, mintarajzok kísérletezésére volt elég, ebben az időszakban a cég szakmai csapata összeállt, hogy a megfelelő minőséget és állagot kísérletezzék ki. Ide tartozik, hogy hány fokon égetnek, vagy mekkora rétegvastagságot tudnak képezni a festékkel.

Fekete fehér fotók álltak rendelkezésünkre az eredeti kandallóról, valamint a fal és a mennyezeti betétekről is.

A korabeli fotók alapján szakértőnk határozta meg, hogy a múltban milyen színeket használhattak.  Az eredeti színeket kellett abban a felületi minőségben újra előállítani, ahogy eredetileg is volt.

A gyár részéről kollégáink végezték, közösen együttműködve a múzeum felelős szakértőjével. Természetesen, rendszeresen jöttek konzultációra a várkapitányság projekt és a teremben épülő elemek különböző szakágainak felelősei. Jó hangulatú együttműködés volt, és nagyon hasznos munka.

A hátterek kialakítása, a festési technika kidolgozása, számítógépes rekonstruálása: mindez a múlt átültetése a jövő technikájával. Ki kellett kísérletezni a megfelelő alapanyagokat, és megszervezni a technológiai folyamatokat. Ezzel párhuzamosan kellett kialakítani egy működőképes napi munkafolyamatot.

A Szent István terem kandallójának rekonstrukciójánál a múlt technológiára építettünk, ami egy klasszikus technológia, és ugyan úgy dolgozunk, ahogy több mint 100 évvel ezelőtt is. Gipszformát, majd gipszmagot készítettünk, öntött árut csináltunk, mázakkal dolgoztunk és aranyoztunk, ahogy elődeink is tették.

A jelenleg használt színeket tovább fejlesztettük, hogy a legmegfelelőbbek legyenek ehhez a projekthez. Több mint 7-8 színt és egy arany árnyalatot kísérleteztünk ki, hogy újra tudjuk alkotni az eredeti színeket. Többek között ez is nagyon komoly precizitást igénylelt.

Sok nagy kihívással néztünk szembe, de kiemelten fontos volt, hogy a kivitelezés során a gyakorlatban is fel lehessen építeni ezt a 4,7 méter magas kandallót. Rendkívüli fontossággal bírtak a centiméterek, sőt, a milliméterek is!

Több mester egyszerre dolgozott, és összehangolt munkájuk eredményéből született meg az új kandalló. Mindennek a tervek szerint, pontosan kellett a helyére kerülnie. Egymáshoz igazodnak a különböző szakágak a felépítés során. 

Bachar Najari végül hozzáfűzte:

– A Zsolnay gyár története során számtalan épülethez, belső térhez tervezett, és gyártott maradandó történelmi értéket.

Felemelő érzés volt látni, amikor a kandalló minden eleme elkészült, és ezzel újra életre kelt a múlt egy darabja. Nagyon büszke vagyok a gyár művészeire, és minden kollégára, akik munkájukkal hozzájárultak a Szent István terem kandallójának rekonstruálásához. Biztos vagyok benne, hogy új, különleges élményt adhattunk a kultúrának és Magyarországnak.

 

Írásunk a Zsolnay Porcelánmanufaktúrával együttműködve készült. 

 

4kandallo-web-min

 

2kandalló

 

kandalló5-min

 

kandalló7-min

Méhes Károly

Támogatók